Documentaire ‘De ierste, neet de letste’

Wie?

Guus Lambregts Producties

Wanneer?

November 2023

Waar?

Uitgezonden op Omroep L1

Wat?

Een bijzondere documentaire over de eerste Venlose Vastelaoves-prinses

Vera Tax, in het dagelijks leven moeder, Europarlementariër en voorvechter van vrouwenrechten, is vanaf 2021 gevolgd met de camera in de aanloop naar haar benoeming als eerste prinses van Venlo bij Vastelaoves Vereiniging De Gaaskaetel.

Feest vieren is van alle tijden en de Vasteloavend is een belangrijk feest voor de identiteit van heel veel mensen. Van jong tot oud, echt iedereen kan zich onderdompelen en uniek zijn en even de waan van alledag achter zich laten. We zijn trots op deze inclusiviteit van het feest.

Hoe kan het dan toch dat de hoogste functie binnen dit feest, georganiseerd door alle verenigingen, in de meeste gevallen alleen is weggelegd voor witte, hetero, mannen? Deze vraag kent vele antwoorden en gelegenheidsargumenten. Voor de Gaaskaetel en het dreejspan is het antwoord helder; dat is niet meer van deze tijd.

Deze documentaire laat zien hoe mannen van VV De Gaaskaetel dit taboe van het feest der feesten aangaan, hoe ze vrouwen binnenlaten in het hart van de georganiseerde Vastelaovend en hoe ze dat samen ervaren.


Ondersteuning vanuit VENLOKLEURT:

€ 1750,-